Vědci vyvinuli „mořskou rýži“, které se skvěle daří ve slané vodě | E15.cz

Vědci vyvinuli „mořskou rýži“, které se skvěle daří ve slané vodě

Jiří Černý - VTM.cz

Yuan Longping z Qingdao Saline-Alkali Tolerant Rice Research And Development Center vyšlechtil super-odolnou „mořskou rýži“, kterou je možné pěstovat ve slané vodě.

Dotyčná rýže vznikla díky dlouholetému křížení a selekci. Významnou roli sehrály také genetické analýzy. Se salinitou si sice dokážou poradit i určité formy divoké rýže, ale výtěžek obvykle činí 1,125-2,25 tun na hektar. Oproti tomu nový hybridní kmen může produkovat mezi 6,5 a 9,3 tun na hektar.

Nový nanomateriál značně usnadňuje získávání vodíku z mořské vody

Společnost, která rýži distribuuje, uvedla, že už prodala 6 tun. To samozřejmě není mnoho. Hlavním důvodem je skutečnost, že cena je zatím zhruba osmkrát vyšší než cena normální rýže. Předpokládá se však, že bude postupně klesat.

První konzumenti se tváří spokojeně. „Můj přítel říkal, že je to jako rýže, kterou dřív měl ve své vesnici. Je to velmi dobré,“ řekl jeden z nich South China Morning Post.

Vědci vyrobili jídlo elektrolýzou. Stačila elektřina, voda, oxid uhličitý a mikroby

Tato odrůda umožní využít obrovské části čínského venkova, jejichž voda a půda je příliš slaná a alkalická. Celkem by mohla pomoci nasytit přes 200 milionů lidí. Její pěstitelé pak ušetří na nákladech na pesticidy, protože v prostředích s vyšší salinitou se řadě patogenů, hmyzu apod. příliš nedaří.

Autor: Jiří Černý - VTM.cz
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!