Vědci vyrobili jídlo elektrolýzou. Stačila elektřina, voda, oxid uhličitý a mikroby | E15.cz

Vědci vyrobili jídlo elektrolýzou. Stačila elektřina, voda, oxid uhličitý a mikroby

Vědci vyrobili jídlo elektrolýzou. Stačila elektřina, voda, oxid uhličitý a mikroby
Jakmile základní suroviny v bioreaktoru vystavíte elektrolýze, vznikne prášek, který obsahuje více než 50 % proteinů a 25 % sacharidů
• 
ZDROJ: VTT
23. srpna 2017 • 06:00

Finským odborníkům se podařil opravdu husarský kousek – pomocí systému poháněného energií z obnovitelných zdrojů vytvořili porci jednoduchých, ale výživných proteinů. Celý proces vyžaduje pouze elektřinu, vodu, oxid uhličitý a mikroby.

Tato syntetická strava vznikla v rámci projektu Food From Electricity, na kterém pracují badatelé z Lappeenranta University of Technology (LUT) a VTT Technical Research Centre of Finland.

Jakmile základní suroviny v bioreaktoru vystavíte elektrolýze, vznikne prášek, který obsahuje více než 50 % proteinů a 25 % sacharidů (konzistenci lze změnit použitím jiných mikrobů). Problém spočívá v tom, že reaktor je momentálně velký asi jako kávový šálek a na vyprodukování jednoho gramu potřebuje cca dva týdny času. Dalším krokem tak bude jeho optimalizace.

Mikromotory poháněné bakteriemi? Ano, jde to, zjistili vědci

„V současné době se zaměřujeme na vývoj technologií: koncepce reaktoru, technologie, zlepšení účinnosti a řízení celého procesu,“ uvedl Juha-Pekka Pitkänen z VTT.

Potenciál je ovšem obrovský. Mj. se vysloveně nabízí využití v oblastech, kde nejsou vhodné podmínky pro zemědělství – například v pouštích. Stroj funguje nezávisle na environmentálních faktorech a může se tak stát nadějí pro desetitisíce hladovějících lidí.

Mikroby žijící v oceánech se možná naučily konzumovat plast

Projekt Food From Electricity by také mohl přispět k redukci množství látek znečišťujících ovzduší. Na masný průmysl totiž připadá zhruba 14-18 % celosvětových emisí skleníkových plynů, což je jeden z důvodů, proč se uvažuje o laboratorním „pěstování“ masa či přechodu na konzumaci hmyzu.

Autor: Jiří Černý - VTM.cz
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!