Nové snímky futuristického sídla Applu: tajemství odhalil městský archiv | E15.cz

Nové snímky futuristického sídla Applu: tajemství odhalil městský archiv

13. listopadu 2013 • 20:45
Apple je znám svým tajnůstkářstvím, podobu plánovaného sídla firmy se mu ale utajit nepodařilo. Další detaily o projektu odhalil archiv kalifornského města Cupertino, ve kterém obří komplex vyroste.

lPrvní vizualizace nového sídla Applu se na internetu objevily před dvěma lety, od té doby je ale okolo stavby komplexu, který vyroste na severovýchodním okraji Cupertina, ticho. Stavba v podobě vesmírné lodi, která přistála uprostřed uměle vysazeného lesa, má přitom zabírat 260 tisíc metrů čtverečních.

Nyní se ale objevily další informace i snímky projektu, který zesnulý šéf Applu Steve Jobs označoval za „nejlepší kancelářskou budovu na světě“. Komplex vyroste v oblasti, kde dříve sídlily firmy jako Hewlett-Packard či Compaq. Zaměstnanců bude sloužit dvoupatrové parkoviště se dvěma tisíci míst, ke kterému se od hlavní silnice dostanou prostřednictvím tunelu.

Pro návštěvníky bude k dispozici zvláštní parkoviště na okraji komplexu. Příznivcům hromadné dopravy bude k dispozici několik zvláštních autobusových linek, od konečné stanice je k „mateřské lodi“, tedy hlavní budově, dovede promenáda. Autorem hlavní budovy je světoznámý architekt Norman Foster, čtyřpatrová stavba ve tvaru prstenu poskytne místo pro 13 tisíc inženýrů a návrhářů. Další skupina budov se bude nacházet u jižního okraje areálu.

Podle jednoho z autorů projektu, Stefana Behlinga, bude stavba „jedním ekologicky nejšetrnějších projektů této velikosti kdekoli na světě“. Celý komplex by měl využít výhradně obnovitelé zdroje energie, tu budou dodávat solární panely na střechách a palivové články. Pasivní ventilace umožní, že po 70 procent roku nebude sídlo Applu potřebovat klimatizaci

Podoba interiérů zatím zůstává záhadou. Apple bez dalších podrobností tvrdí, že interiéry budou podporovat vzájemnou spolupráci zaměstnanců. Po vnitřním i vnějším okraji kruhu na každém patře povedou chodby. „Během jedné části dne se budete moci nacházet v kancelářích na jednom okraji kruhu, později se ale můžete ocitnout na druhé straně,“ uvedl finanční šéf Applu Peter Oppenheimer deníku San Jose Mercury News. Budova ale zřejmě bude postrádat sál, ve kterém by se mohli shromáždit všichni zaměstnanci.

Autor: bru
 
>
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!